25 Eylül 2014 Perşembe

Pasteis de Belem - Belem Turtası Tarifi

Akdeniz'e kıyısı olan İber Yarımadası'nda ''Kaşifler Ülkesi'' olarak anılan Portekiz, Avrupa'da küçük bir ülke olmasına karşın güleryüzlü ve yardımsever insanlarını tanıyıp seveceğiniz bir yer. Portekiz'in toplam nüfusu bir İstanbul'un nüfusuyla yarışamazken ve çoğumuz bu ülkenin tarihiyle ilgili pek bir şey bilmiyorken; aslında Portekiz o kadar da küçük ve etkisiz bir ülke değildir. Sırf geçmişte yapmış olduğu işler bile Portekiz'i Avrupa Birliği'nin kurucu üyelerinden yapmıştır. Portekiz için zamanın İngiltere'si diyenini bile duydum. Tarih seviyorsanız ve Portekiz tarihini de merak ediyorsanız; ''The First Global Village:How Portugal Changed The World ''  kitabını okuyabilirsiniz.
Kaşifler diyarı Portekiz, zamanında ekonomik sebeplerden dolayı Dünya'nın dört bir yanında kolonilerini kurup Çin'den Brezilya'ya Afrika'ya kadar bir çok coğrafyada hakimiyetini sürdürmüştür. Bu hakimiyetin bugünkü kanıtı olarak da Portekizce konuşulan ülkelerin sayısına ve Dünya'da Portekizce'nin önemine bakabilirsiniz...

 Başkent Lizbon'da bir semt adı Belem, fakat yalnızca bir semt adı değil Belem,,, Belem, turistlerin en gözde mekanlarından, tarihi bir semt. İstanbul'un Sultanahmet'i diyorum ben Belem için. Kolonileri kuran Kaşifler Belem'den uğurlanır imiş,  Belem Saray'ı gemilerin limanı imiş zamanında ve tabii ki bu kaşifler kilisenin onayını alıp din görevlilerinin dualarını da yanlarına alırlarmış. Yani Belem'deki Kaşifler Anıtı'nın Belem Sarayı'nın ve Jeronimos Manastırı'nın tarihi bir önemi var. Ayrıca Jeronimos Manastırı Unesco Dünya Mirası listesinde de yer almaktadır. Bir de Pasteis de Belem (Belem Pastahanesi) olarak anılan Portekizlilerin yerel bir pastahanesi var bu semt de. Dışardan bakıldığında küçük bir pastane deseniz de, iç içe geçmiş odalarıyla oldukça geniş ve ferah bir otantik kafedir burası. Pasteis de Belem'inizi kafade oturarak da yeseniz, alıp sahil kenarında da yemek isteseniz; bunun için dirençli olup uzunca bir sıra beklemeniz gerekmektedir.

1837 yılında Jeronimos Manastırı'ndaki iki rahibenin Manastır'da yapıp beğendikten sonra Pasteis de Belem'i açmasıyla  o yıldan beri bu pastahanede yapılan Belem Turtası. Pastanın orijinalini ise yalnızca bu pastahaneden yiyebiliyorsunuz. Çünkü orjinal Pasteis de Belem'in patenti yalnızca Belem'deki pastahane de bulunmaktadır. Patenti alan rahipler bunu nesilden nesile torunlarına aktarmışlar. İddialara göre Dünya'da yalnızca 3 kişi tarafından bilinen ve bu 3 kişinin aynı anda aynı yerde bulunmaları söz konusu dahilinde bile değil...

Dünya'da tadılması gereken 100 tattan biri olan Belem turtasının orjinalini gelip Belem'den alamayacak olanlar veya bu tadı özlemiş olanlar için; ev yapımı Belem turtası tarifi...

Pasteis de Belem (Belem Turtası)

Malzemeler (12 adet);

Milföy için; (Arzuya göre hazır milföy de kullanabilirsiniz.)
140 gr. Un
70-80 ml. soğuk Su
1/2 çay kaşığı Tuz
110 gr. Tereyağı (30 gr. Hamuru tutmak, 80 gr. Hamuru katlamak  için)
Limonlu/Tarçınlı Krema;
120 ml. Su
250 gr. Toz Şeker
1 büyük Limonun rendelenmiş kabuğu, 10 santimlik bir Tarçın çubuğu
4 Yumurta Sarısı
40 gr. Un
250 ml. Süt


Yapılışı;
Milföy hamurunu hazırlamak için un ile tuzu bir derin kaseye birlikte eleyin.
Tereyağının 30 gramını bir bıçağın yardımıyla unun üzerine ince ince doğrayın ve bıçağın ucuyla yağı una yedirin.
Suyu bu karışıma yavaş yavaş ilave ederek elinizle yedirin. Suyun tümünü baştan koymayın. Unun ve havadaki nemin durumuna göre daha az ya da daha fazla su eklemeniz gerekebilir.
Tüm karışım toparlanıp bir hamur yumağı haline gelene dek elinizle karıştırın. Yuvarlayın. Bir kaba alın, üzerini kapatın ve buzdolabında 30 dakika dinlendirin.
Hamuru tezgah üzerinde aşağı yukarı 20*20 santimetrelik bir kare olacak şekilde biraz un ve merdane ile açın.
Tereyağının kalanını 1 santimetre kalınlığında 7*7 santimetrelik bir kare olacak şekilde bir parça streç folyo arasında merdanenin ucuyla ezin ve şekillendirin.
Tereyağını açmış olduğunuz hamurun ortasına koyun ve hamurun dört bir ucunu üzerine bir zarf gibi kapatın.
Hamuru merdane ile kendi boyunun üç misli uzayacak kadar aynı yönde açıp bir dikdörtgen elde edin.
Bu dikdörtgeni göz hizası ile hayali olarak üç bölüme ayırın ve alt iki parçayı katlayın.
Üçüncü parçayı bu iki parçanın üzerine katlayın. Katlanmış hamuru saat yönünün ters istikametinde bir kez çevirin. Şimdi önünüzde kitap şeklinde duran bir hamurunuz olmalı. Sağ alt köşesine parmağınızın ucuyla hafifçe bir kez bastırıp ilk katlamada olduğunuzun işaretini bırakın.
Katlanmış hamuru buzdolabında 15 dakika dinlendirin.
Hamuru tekrar kendi boyutunun üç misli açıp katlama, saat yönünde çevirme, işaret bırakma ve 15'er dakika buzdolabında bekletme işlemlerini toplamda 6 kez yapın.
Son katlamadan sonra hamuru 40*30 santimetrelik bir dikdörtgen şeklinde açın.
Uzun kenarından başlayarak rulo şeklinde sarın ve buzdolabında en az 30 dakika dinlendirin.
Bu hamur rulosunu 12 eşit parçaya dilimleyin.
Bu hamurların her birini iki elinizin baş parmaklarını hafifçe ıslatarak, kesilmiş taraflarından bastırarak inceltin ve 7,5 santimetre çapına 3 santimetre yüksekliğindeki kalıplara yayın. Yayılmış hamurların tabanının ince olmasını kenarlarındaki ağzının ise ince bir dudak gibi kalınlaşmasını sağlayın.
Kalıplara basılmış hamurları en az 30 dakika daha buzdolabında dinlendirin.
Bu arada fırını 250'C turbo fanlı konumda ısıtın. Fırının en üst rafına bir tepsi yerleştirin.
Krema için su şeker, tarçın kabuğu ve limon kabuğu rendelerini bir tencerede kaynatın.
Unu süte yedirin.
Ilınmış şurubu süzerek unlu süt karışımına yedirin.
Yumurta sarılarını ilave ederek homojen bir karışım elde edin.
Dinlenmiş hamurların içini, üçte ikilik kısımları doluncaya dek krema karışımı ile doldurun.
İyice ısınmış fırına verip 20 dakika, üzerleri güzelce kızarıncaya dek pişirin.
Çıkarıp ılınmaya bırakın. Kalıplarından çıkarın.
Üzerlerinde pudra şekeri ve toz tarçın serperek ılık ılık servis edin.
Afiyet Olsun :)

2 yorum:

  1. Tarif süper Covilha'dan bir dost

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yeni gordum yorumunu :) yapar yersin artik, afiyet olsun :)

      Sil